ŠKROB

26. února 2008 v 16:56 | JK |  Chemie 9. ročník
Škrob je velice důležitá látka. Patří mezi polysacharidy a je obsažen v bramborách či obilí, kde je zásobní látkou. Je důležitou látkou naší potravy a slouží nám jako zdroj energie. Při dnešní laboratorní práci jsme pozorovali vlastnosti škrobu a zkusili si i využití této látky v běžném životě.

Do kádinky jsme nalili 25 ml vody a přidali 1 lžičku škrobu. Vytvořila se bílá suspenze. Škrob se za studena rozpouští špatně.
Kádinku jsme zahřáli. Vytvořil se takzvaný "škrobový maz". Tyčinkou jsme jej nanesli na papírek a papírek přilepili do sešitu.
Škrob je možno využít na výrobu některých lepidel.
Kousek látky jsme vložili do škrobového mazu, poté vyprali v čisté vodě a látku napnuli na topení. Po uschnutí jsme mohli vidět jak vypadá naškrobená látka.
Přítomnost škrobu dokážeme přidáním několika kapek jódu.
Roztok v kádince se zbarvil tmavomodře až modročerně.
Po opětovném zahřátí modrá barva zmizela.
Otázky: 1) Co se stane po vychladnutí škrobu s jódem?
2) Zjistíš, která lepidla obsahují škrob?
Odpovědi zasílejte na adresu: komin.jan@zsmendiku.cz do čtvrtka 28. 2. 2008 do 23:59 :-)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Aktuální články

Reklama