KRYSTALIZACE

17. ledna 2008 v 18:03 | JK |  Chemie 8. ročník
Krystalizace je metoda oddělování složek směsí, kdy se jedna látka vyloučí po odpaření rozpouštědla ve formě krystalů. Krystal je pravidelný geometrický útvar a každá látka, která tvoří krystaly, má typický tvar krystalů. Krystaly ve tvaru kostiček vytvoří po odpaření rozpouštědla obyčejná kuchyňská sůl, krystaly ve tvaru kosočtverců vytvoří modrá skalice. Právě tyto krystaly jsme se snažili vytvořit při laboratorní práci. Na následujících fotografiích se můžete podívat, jak se nám to podařilo.

Na začátku byl roztok modré skalice, který nám zůstal po oddestilování části vody .
Čím pomaleji se rozpouštědlo odpařuje, tím jsou krystaly větší.
A takto se to podařilo jednotlivým skupinám žáků.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Aktuální články

Reklama