DESTILACE

17. listopadu 2007 v 21:43 |  Chemie 8. ročník
Destilace je metoda oddělování složek směsi na základě odlišné teploty varu jednotlivých složek. Při laboratorní práci v osmých třídách jsme oddělovali vodu z roztoku modré skalice. Nejprve si žáci pracující ve dvoučlenných skupinách vytvořili roztok modré skalice (2 malé lžičky skalice a 20 ml vody), poté sestavili destilační aparaturu a roztok zahřívali. Unikající páry vody v trubici kondenzovaly a stékaly do zkumavky, která byla ochlazována vodou nalitou mezi kádinku a zkumavku. Destilace je velice důležitá metoda, díky ní je možné oddělovat složky vzduchu či jednotlivé frakce ropy. Destilace se také uplatňuje při výrobě alkoholických nápojů nebo při výrobě destilované vody.

Příprava roztoku. Roztok mícháme tyčinkou, nikoli lžičkou.
Vlastní destilace.
Destilát je čirý.
Otázky pro chytré děti: 1) Zjistěte jaká je teplota varu vody a modré skalice. 2) Zjistěte, kde všude se používá destilovaná voda. Čím více použití, tím lépe pro vás. Nezapomeňte na formální úroveň vašeho mailu, kterou jsme nacvičovali v hodinách počítačů. Připomínám, že mail by měl obsahovat oslovení, vypracování otázek, pozdrav a podpis. Odpovědi posílejte na adresu komin.jan@zsmendiku.cz
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Aktuální články

Reklama